Τεχνικές Δαντέλας › Κρητικές Δεσιές (macrame)

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το πως ξεκίνησαν οι Δεσιές στην Ελλάδα. Η πιο πιθανή είναι η εξής: Από αρχαιοτάτων ετών, στην Ελλάδα, οι νοικοκυρές δημιουργούσαν, με την βοήθεια του αργαλειού, τον ρουχισμό των μελών της οικογένειας. Εκτός των ρούχων ύφαιναν σεντόνια, καλύμματα, τραπεζομάντιλα, πετσέτες  κ.α. Χρειαζόταν όμως ένας τρόπος δεσίματος των κλωστών ώστε να μην ξηλώνονται τα έργα τους.

Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν οι υφάντριες να ενώνουν τις κλωστές (στημόνια) με κόμπους. Συνήθως μετά τους κόμπους άφηναν τις κλωστές μακριές κι έτσι δημιουργήθηκαν τα κρόσσια. Με το πέρασμα των ετών οι υφάντριες θέλοντας ίσως να δώσουν μία άλλη όψη στις δημιουργίες τους επαναλάμβαναν αυτούς τους κόμπους σε δεύτερη και τρίτη σειρά. Αυτά ήταν τα πρώτα βήματα για τις δεσιές. Στην συνέχεια ξεκίνησαν να προσθέτουν χρωματιστές κλωστές, ανάμεσα στα στημόνια, τις οποίες έβαφαν με φυτικές βαφές. Το αποτέλεσμα του δίχρωμου ή τρίχρωμου σχεδίου ήταν τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα έργα.

Διακοσμητικούς κόμπους χρησιμοποιούσαν και οι Άραβες από τον 13ο αιώνα. Στο εξωτερικό η λέξη που αντιπροσωπεύει την τεχνική της δεσιάς είναι η λέξη macramé η οποία πιθανώς προέρχεται από την αραβική migramah που σημαίνει κόμπος.

Με την κατάληψη της Κρήτης από τους Σαρακηνούς, οι Κρητικές προφανώς επηρεάστηκαν από την συγκεκριμένη τεχνική κι έτσι με την πάροδο των ετών έχει φτάσει στην σημερινή της μορφή. Ίσως γι’ αυτό και οι δεσιές είναι πιο διαδεδομένες στην Κρήτη.

Μην ξεχνάμε βέβαια και την άποψη πως οι δεσιές ξεκίνησαν από τους ναυτικούς. Είμαστε ναυτική χώρα από αρχαιοτάτων ετών. Καθώς μερικοί από τους ναυτικούς κόμπους μοιάζουν με αυτούς που χρησιμοποιούνται στις δεσιές δεν είναι απίθανος ο συνδυασμός και των δυο απόψεων για την διάδοση αυτής της τεχνικής στην χώρα μας.

Η τεχνική της δεσιάς δεν είναι βέβαια ακριβώς δαντέλα. Είναι όμως η μόνη που πλέκεται μόνο με τα χέρια και δεν χρειάζεται βοηθητικά εργαλεία. Για το λόγο αυτό καθώς και γιατί η δαντέλα είναι συνήθως ένα έργο που τοποθετείται στο τέλος του εργόχειρου έχει κατηγοριοποιηθεί στις δαντέλες.

 

 

 

 

 

 

υλικά για κρητικές δεσιές